زمانه ی تخیل و تفنن

ساخت وبلاگ
در زمان مشروطیت اگرچه شهر یزد به دلیل سیاست های منطقه ای انگلیس ، هجمه بابی ها به آن ، سوء استفاده های قاجاریان ، بی اعتنائی امثال امیر کبیر به این شهر و... دیگر یکی از دو یا سه شهر بزرگ ایران نبوده است ؛ امٌا هنوز لااقل یکی از پنج شهر بزرگ این مرز و بوم به شمار می رفته است ؛ و آنچه بر سر آن می آمده است ، و درتاریخ های عمومی نوشته نشده است ، می تواند نمونه ای از سرنوشت کل سرزمین ایران باشد .
حکومت یزد در سال تولد میرزا جواد ، 1324 قمری / 1285 شمسی ، با سلطان علی خان وزیر بقایا ، پسر وزیر افخم ، و برادر زاده عدل الدوله بوده است که قبل از آن در زمان مسافرت مظفر الدین شاه به فرنگ ، عملا" حاکم بر کلٌ کشور بوده است و رابطه خوبی با عین الدوله ، که بعدا" صدر اعظم مظفرالدین شاه شده است نداشته است . عین الدوله پس از رسیدن به صدارت عظمی ، وزیر بقایا را حاکم یزد و در واقع به  آن شهر که تحت زعامت علمای خود ، به ویژه آقا میر سیدعلی مدرس و آیت الله العظمی آقا سیدیحیی موسوس یزدی  ، چندان زیر بار سلطنت قاجاریان نمی رفته است ، تبعید می کند . 
وزیر بقایا از طرفی می خواسته است که به کمک ایادی غالبا" غیر یزدی الاصل ، فرصت طلب ، سوء استفاده جو ، و...عوامفریبش تقریبا" معادل زمان حکومت موقتش بر کل ایران در آمد داشته باشد و از طرف دیگر حتی الامکان به مرکز قدرت در تهران باز گردد که عین الدوله مانع وی بوده است ...  یکی از خادمان حکومتی وی در یزد « نواب وکیل » است که در خاطرات خود آورده است :
« حقیر در ایٌام جوانی خدمت جناب آقا شیخ اسماعیل عقدائی و بعضی دیگر چند وقتی مشغول تحصیل علم جفر بودم ... » و از طریق سوال ...(1)
« یک روز خدمت جناب وزیربقایا رسیدم فرمودند شما که علم جفر دارید چرا از پیش آمد کار ما سوال نمی کنید ؟... گفتم .... حالا حسب الامر حضرت عالی از پیش آمد کار عین الدوله که خصم حضرت عالی است سئوال می کنم تا چه جواب آید ؟...
سئوال : پیش آمد حال عین الدوله در این سال چیست و مدٌت صدارت او چقدر است؟
جواب :پیشآمد حال عین الدوله در این سنه بد است و مدت صدارت او هفتاد روز ...
طولی نکشید که تلگرافی از تهران رسید ، عدل الدوله قرائت کرد و آثار بشاشت و فرح از او ظاهر شد . قبلا" هم خبر شورش اهالی تهران بر ضد عین الدوله می رسید که رفته اند قنسولخانه انگلیس... یک دفعه عنوان مشروطه به عزل عین الدوله پیش آمد ... » (2).
نواب وکیل بعدا" وکیل مردم یزد ؟ در مجلس مشروطه ! شده است ...
 
(1) علم جفر به معنی « علم غیب » یا غیبگوئی است که آیت الله آقا شیخ اسماعیل عقدائی ، دائی والده آقا میرزا جواد خود به آن اعتقادی نداشته نوعی تفنن میشمرده است .
(2) خاطرات نواب وکیل . صص 328 - 324. 
 

 

خاطرات آقا میرزا جواد آیت اللهی...
ما را در سایت خاطرات آقا میرزا جواد آیت اللهی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : میرزا جواد آیت اللهی MIRZAJAVAD AYATOLLAHI agamirzajavad بازدید : 901 تاريخ : 12 آذر 1392 ساعت: 12:49

لینک دوستان