6 دی 1307 روز قلم قرمز بر حوزه های علمیه ایران

ساخت وبلاگ
6 دی
روز قلم قرمز بر حوزه های علمیه ایران
مگر ، تا حدودی ، حوزه علمیه قم...
 
سال 1307 یكی از آن سالهائی است كه مجموعا" تاریخ برعلیه یزد و یزدی ، به خصوص روحانیت یزد ، ورق خورده است . بخشی از روحانیت یزد تاسیس بانك ملی در سال 1306 را نوعی رسمیت بخشیدن به رباخواری، و آنهم با سوء استفاده دولت می دانسته است . اكثر بازاریان یزد راه آهن سراسری ایران را جاده ای برعلیه شاهرگ شوسه جنوب شرقی به شمال غربی و موقعیت ممتاز تجاری یزد بر سر این راه ، مشهور به راه ادویه ، و آنهم با دریافت مالیات قند و شكر از مردم این شهر برای ساختن راه آهن برعلیه خود ! می دانسته اند .
سال 1307 ، زمانی كه شهید فرخی یزدی ، عنقریب نماینده یزد در مجلس هفتم شورای ملی ، به حمایت از حكومت رضاخانی ، و در اینجا به حق ، در اداره روزنامه طوفان جشن الغاء كاپیتولاسیون برپا كرده بوده است ؛ روحانیون فهیم این شهر نگران چند و چون قانون مدنی ، شرایط وكالت دادگستری ، و قانون متحد الشكل كردن لباس عموم مردم ( كت و شلوار و كلاه پهلوی ) بوده اند . وكالت حاج امین الضرب اصفهانی ، یکی از بزرگمالکان و شقی بهره کشان سابق در یزد ،  در مجلس از تهران كه عداوتی چند با تجار بزرگ و متدیٌن یزد داشته است ، و وضع قانون انحصار تریاك كه برعلیه كشاورزان و بازرگانان تریاك یزد به عنوان بهترین تریاك جهان عمل می كرده است ، نیز به زیان مردم این شهر تمام می شود . اما صرفنظر از دستگیری و تبعید سید حسن مدرس آنچه كه اضمحلال حوزه علمیه یزد را قانونی كرده است قانون توحید لباس مصوب 6 دیماه 1307 شمسی است .
بنا به این قانون :
ماده دوم – طبقات هشتگانه ذیل از مقررات این قانون مستثنی هستند : اولا" مجتهدین از مراجع تقلید كه اشتغال به امور روحانی داشته باشند . ثانیا" مراجع امور شرعیه دهات و... ثالثا" مفتیان اهل سنٌت ... رابعا" پیشنمازان اهل محراب . خامسا" محدٌثین كه از طرف دونفر از مجتهدین مجاز اجازه روایت داشته باشند . سادسا" طلٌاب مشغلین به فقه و اصول كه در درجه خود از عهده امتحان برآیند .سابعا" مدرسین فقه و اصول و حكمت الهی ...
بنا به ماده شش قانون، طلاب شاغل در فقه و اصول میبایست از عهده امتحاناتی كه از آنان گرفته می شد برآیند . اما موادی درسی چون تاریخ و جغرافیا و ریاضی و به خصوص زبان انگلیسی كه در حوزه ها تدریس نمی شد در این امتحانات گنجانده بودند كه طبیعتا" میرزا جواد و امثال میرزا جواد از عهده آنها برنمی آمدند .
مردودی در این امتحان نیز به مفهوم خلع لباس روحانیت و به خصوص عدم حقٌ استفاده از عمٌامه ؛ و مهمتر از آن مشمولیت خدمت وظیفه و رفتن به « اجباری » بود .
اما مهم تر از همه قانون نبود ، بلكه به اصطلاح نود و نه درصد قضیه در این بود كه چه كسی و به چه منظور شخصی و چگونه این قانون را اجرا كند . پس از این كه دولت قبول كرد كه این امتحانات به صورت سراسری در تهران برگزار نشود ( كه شاید اگر می شد به نفع روحانیان یزدی یا لااقل كمتر به ضرر روحانیت یزد بود ) مسؤولیت امتحانات مربوطه برعهده اداره معارف ( آموزش و پرورش ) و اوقاف هر محل نهاده شد .
 

 

خاطرات آقا میرزا جواد آیت اللهی...
ما را در سایت خاطرات آقا میرزا جواد آیت اللهی دنبال می کنید

برچسب : آقا میرزا جواد آیت اللهی , شهر یزد , حوزه علمیه , خلع لباس روحانیان, نویسنده : میرزا جواد آیت اللهی MIRZAJAVAD AYATOLLAHI agamirzajavad بازدید : 828 تاريخ : چهارشنبه 11 دی 1392 ساعت: 15:57

لینک دوستان